onsdag 5 mars 2014

Matprat

En del prat om mat idag:
  • Proteinrik kost bra för dem över 65år annars kan det vara farligt - DN, Skånskan.
  • För tidig födsel kan undvikas med mat - SvD.
  • Tyskarna går från wurst till veggie - SvD.
Klart är att mat är en viktig fråga för oss alla, vi måste ju äta för att överleva samt att fungera väl. Men vad vi stoppar i oss och varför är mer svårt att överblicka. 
Blivande mödrar kan få råd på mödravårdscentralen vad de ska äta, men vi andra då?
En rekommendation är att äta 0,8gram protein per kilo kroppsvikt och dag så väger du 50kg så ska du äta 40gram protein om dagen. Hur lätt är det att hålla rätt på och vad finns för recept att hjälpa mig?

På tal om vad vi stoppar i oss så verkar det blir mer och mer ekologiskt, åtminstone vad gäller bananer - min förhoppning är att vi köper mer ekologiskt kaffe också då det är en stor bov i sammanhanget. Vin har också en stor ekologisk potential då vindruvorna är en annan av de stora bovarna som pekas ut av naturskyddsföreningen

Kanske är det som Lotta Lundgren säger att mat är en privatsak - vad väljer du att äta & dricka?

Tänk grönt för en hållbar utveckling.
/Palle