onsdag 19 mars 2014

5:2

Fick nyligen läsa Karin Bojs skriva i DN att vi gått över en gräns nu när vi passerat 400ppm koldioxid i atmosfären.Nu verkar det vara en kurva som går både uppåt och nedåt beroende på olika saker - bl.a. årstid på olika delar av klotet.

Vad kan vi då göra för att förbättra värdena och minska den globala uppvärmningen samt de hälsoeffekter som sämre luft leder till?

En av de större utsläppskällorna är bilismen och transporterna av såväl människor som varor.
Vad kan man då göra här?
Som individ kan du välja att ställa bilen och ta dig fram på annat sätt - det är det allra bästa alternativet.
Det brukar ge både bättre ekonomi och bättre hälsa.
Fungerar nu inte det så får man fundera över vad bilen drivs med, vilka däck man har och däcktrycket i dem, vilken körstil man använder (ecodriving sparar både miljö och pengar) vid vilka tillfällen man kan välja annat transportsätt.
Kan du t.ex. välja att köra elbil och på grön el så är det ju ett väldigt bra alternativ - mer om elbilsägande hittar du bl.a. hos blixtgordon.
Men du kan också göra en insats för miljön när det är dags att tvätta bilen.

Gå gärna med i WWFs upprop angående trafiken också!

För att återknyta till 5:2 - prova att låta bilen vila 2 dagar i veckan.
Och fixa så statussymbolen blir miljövänligare.

Sedan kan myndigheter m.fl. göra en hel del också:Många sätt att minska utsläpp på alltså - sparar både pengar och hälsa.

Men existerande partiklar och luftföroreningar då?
Som bl.a. Karin Bojs pratar om så varierar halterna i luften beroende på bland annat årstiderna på jorden där vår & sommar på norra halvklotet så minskar halterna då växtligheten hjälper oss.
Då drar jag slutsatsen att det är mindre växtlighet på södra halvklotet och det är ju en sak som vi kan hjälpa till med. Som enskild individ kan man t.ex. välgörenhetspanta på Coop då går pengarna till VI-skogen, gå direkt till VI-skogen och kanske klimatkompensera din resa.

Här hemma kan vi göra mer direkt insatser för vår hälsa. Den bitvis dåliga luften i Stockholm med mycket partiklar skulle kunna renas genom att plantera mer träd, gärna vårtbjörkar, längs stadens gator.
Hemma kan du plantera blommor som renar luften.

Finns mycket att göra helt enkelt - vad väljer du?

För en hållbar utveckling - tänk grönt!
/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar