söndag 24 november 2019

Tips för ett mer hållbart adventsfirande o.s.v.

Så var det dags igen, advent och december lurar runt hörnet - verkar som det händer varje år :-)

Tidigare år så har jag skrivit inlägg på samma tema - dessa kan hittas under taggen advent. För den som inte gillar fler klick än nödvändigt eller inte gillar överraskningar (lite dumt när det närmar sig jul) så är här direkt länkar till några av inläggen:

- Grön december
- Grönare fredagsmys och adventsfika
- Ännu bättre advent

Sedan dessa inlägg skrev så har de ju hänt lite saker som gör det lättare att göra hållbara val och jag tänkte berätta lite om några av dem.

Pepparkakor

Ett test av årets pepparkakor som MittKök har gjort visar tydligt på pepparkakornas innehåll vilket gör det lätt att välja bort de pepparkakor som innehåller palmolja.
Och naturligtvis är det lätt att titta igenom innehållsförteckningen på pepparkakorna man tänkt köpa, skulle de innehålla palmolja eller ospecificerat vegetabiliskt fett så är det bara att välja andra pepparkakor.
Tyvärr är certifierad palmolja ofta inte mycket bättre så för en bättre framtid med plats för alla välj bort pepparkakor med palmolja.

Ljus
Under hela advent, jul och nyår firandena så tänds det mycket ljus vilket också kan innebära olika möjligheter till mer hållbara val. Det allra bästa är att använda de ljus du redan har hemma så långt som de räcker och att sedan tänka efter lite när du köper nya ljus. 
Det behöver inte vara så komplicerat utan tänk att det ska vara så naturliga ljus som möjligt - Bivaxljus är de ljus som är snälla mot både människa och natur.
Miljömärkta stearinljus är bättre än de stearinljus som inte har miljömärkning.
Ljus av parafin är klart värst då de baseras på petroleum.

Så välj klokt.
Och ta det försiktigt med levande ljus!


Julklapp & Present

Ta chansen att visa ditt intresse för en hållbar framtid när det kommer till adventspresenter, gå bort gåvor och julklappar.
Som exempel så kan du ge bort
-  Årets julklapp 2019 enligt HUI - mobillådan som du antingen kan tillverka själv eller köpa i affär.
- Agroforestry - träd som ger liv, kan ges genom t.ex. Vi-skogen.
- Ska du ge bort choklad så tänk FairTrade och självklart utan palmolja.


Transport

Självklart så tänker du till lite även när det kommer till transport till glöggmingel, adventsfika, julbord m.m. Kollektivtrafik är det mest hållbara sättet att transportera sig på - går inte det så är det bra att åka flera tillsammans och gärna på fossilfritt sätt. Nu för tiden är det ganska vanligt att man kan beställa elbil, laddhybrid eller liknande när man beställer taxi (särskilt om man är ute i god tid).

För längre resor rekommenderas tåg.

Mat

Mat ska ätas upp och inte kastas.
Mat har en stor påverkan på klimat och hälsa.

För både den enskilda människan och planeten i stort så är det bra att tänka efter vad man har på  middagsbordet, adventsfikan, julbordet m.m.  Hur mycket mat finns där?  Hur mycket vegetariskt? Något veganskt?  Miljömärkt?

Det behöver inte vara så komplicerat, tänk efter lite och var ute i god tid.
Bestäm någon rätt som ska vara vegetarisk och någon som ska vara vegansk - hitta recept och sätt igång.
Tänk igenom hur många det ska räcka till och vad du kan göra med resterna (förutom att slänga dom). 

Återvinning

Kom ihåg att återvinna saker på rätt sätt och spara resurser.

Även om det är bäst att konsumera mindre genom att t.ex. köpa värmeljus utan ljuskopp så är återanvändning och återvinning viktiga saker när det kommer till att minska de resurser som går åt.
Som exempel så ska ljuskoppen från värmeljusen skiljas från den lilla metallplattan under värmeljuset innan båda delar slängs i metallåtervinningen.
Ett annat exempel är så klart maten som självklart helst ska ätas upp, men det som ändå blir över och inte kan återanvändas ska återvinnas som matavfall. 


Så var ute i god tid, tänk efter lite, våga prova något nytt och gör världen lite bättre!

Må så gott.
/Palle

View Palle Lilja's profile on LinkedInInga kommentarer:

Skicka en kommentar