måndag 14 maj 2018

Inte snyggt eller bra

Nyss så var jag ute och gick med hunden och då det är fint väder så tog jag en lite längre runda. Hunden är dock väldigt effektvik och var snabb på att uträtta sina behov efter att vi kommit ut så jag fick snabbt en lite påse att bära med mig.

Det tog dock en stund innan jag kunde slänga denna påse i en papperskorg då ett antal papperskorgar var överfulla med skräp efter helgen (det är måndag i skrivande stund).

Och detta tar mig till dagens åsikt - fulla papperskorgar måste tömmas snabbt!

Annars riskeras såväl skräp att spridas till platser där det inte ska vara och skadedjur bjuds på gratis måltider på platser där dessa djur inte ska vara. Redan i fjol så skrev jag om problemet med överfulla papperskorgar - se inlägget Minska plasten - så problemet är långt ifrån nytt men lösningen verkar dock utebli ändå. Även media rapporterar om problemet med överfulla papperskorgar.

Nu måste det hända något positivt snabbt innan vi får stora problem - vi behöver varken mer skadedjur i bebyggt område eller mer plast i haven (det är lätt att saker blåser omkring om de ligger fritt).

Vad kan man då göra?

Som privatperson så kan jag dels se till att jag plockar upp efter mig när jag varit på en plats samt att använda så lite plast som möjligt. Det finns t.ex. engångsbestick i trä och muggar i papper.

Är papperskorgarna i området man är i överfulla så ta med skräpet tills du kan kasta det korrekt och anmäl till ansvariga att papperskorgarna behöver tömmas. Ofta är det kommunen som står för att tömma papperskorgarna och här i Stockholm är det lätt att anmäla fulla papperskorgar via en app som heter Tyck till om Stockholm.

Så tänk efter före din grillstund och picknick så du hjälper till att ta hand om de vackra platserna i vårt land.

Och nu när det är valår så kan du passa på att ställa frågan till de kommunpolitiker du tänker rösta på - hur ska de förbättra situationen.

Må så gott!
/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar