lördag 8 mars 2014

Bättre palmolja på väg

Har sett en del om palmolja på sistone - hur man som konsument kan känna igen palmolja i produkter och vad palmoljan innebär där den odlas.
Sannahoj är en annan bloggare som är intresserad av ekologiskt tänk och har skrivit ett inlägg om palmoljan.

Nyligen har dock Livsmedelsföretagen tagit beslut om att all palmolja i svenskproducerade varor ska vara certifierad senast 2015 - mer om detta i Miljöaktuellt, NorrbottensKuriren och många fler ställen.

Nu är det inte helt lätt att få ett grepp om hur mycket av det livsmedel vi köper som är producerat i Sverige men det känns ju definitivt som ett steg i rätt riktning.
Sedan finns ju palmolja i mer än våra livsmedel, t.ex. i smink och skönhetsprodukter - men det känns som sagt som ett steg i rätt riktning.
Börjar vi känna igen palmoljan när vi hittar den så kan vi ju fråga efter certifierad palmolja och på så vis öka efterfrågan på bättre produkter med större hänsyn.

På facebook finns en grupp som vill att palmolja ska skrivas ut i innehållsdeklarationen och naturligtvis har både Naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer en hel del info om palmoljan.
Tycker det känns som en positiv nyhet att palmoljan i svenskproducerade livsmedel ska bort dock - hoppas det kommer många fler sådana initiativ. Tror att konsumentens makt har stor del i detta beslut - så fråga efter certifieringar!

För en hållbar utveckling - tänk grönt.
/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar