måndag 2 juni 2014

Rullar inte

Att åka kollektivt måste vara enkelt och billigt.

Det måste t.ex. finnas fungerande järnväg med alla dess tillbehör, personal som jobbar på tågen och vettiga priser samt tidtabeller och hållplatser.
Att satsa på ena biten hjälper men tar oss inte hela vägen till att fler ges möjlighet att ställa bil och ändå kunna resa på vettigt sätt. 

Tågstrejk tyder på något fel när det gäller tågen som arbetsplats och än så länge behövs det personer som jobbar på tågen för att det ska fungera.
Vi behöver nämligen resa av olika anledningar - visst kan en del jobba hemifrån mer eller mindre men behovet kommer att finnas och då är det bra om det kan ske på ett hållbart sätt varpå tåg är bra.

Ett annat sätt är att cykla eller gå men det handlar naturligtvis om helt andra sträckor då samt att det dessutom är nyttigt för den personliga hälsan. Oavsett vilket så syftar en hel del till att låta bilen stå för då ger den ju inte upphov till fler utsläpp - bloggkollegan Charlotte skriver i Sydsvenskan om en konstig sak i sammanhanget 24-timmarsregeln vid bilparkering och hur det rimmar dåligt med att vara klimatsmart och låta bilen stå. Och jag kan inte annat än hålla med om att det låter konstigt att man måste flytta på bilen om man valt att låta den stå. Visst kan det finnas skäl till att det behövs och man kan tycka att personen kanske inte behöver ha bil då, men det finns klart skäl att fundera kring saken tycker jag.

Så dagens uppmaning blir att ta vara på tillfället som detta supervalår ger och ta upp saker som du tycker är konstiga - skriv insändare, blogginlägg, twittra och skapa debatt!

/Palle