tisdag 19 augusti 2014

Overshootday 2014 - nu börjar vi leva på kredit

Idag är Overshootday 2014 - dagen då mänskligheten beräknas ha levt upp de tillgångar som jorden kan producera under ett år (DN, Skånskan, NorraSkåne, Svt)
Det innebär att vi nu börjar låna från framtiden och leva på kredit.
Denna dag blir tidigare och tidigare för varje år - Overshootday 2013 var 20 Augusti och att det blir tidigare och tidigare känns definitivt inte bra, varken för egen del, för barnens skull eller för framtiden.

I Sverige ger vi ett bra bidrag till "plus-sidan" genom vår skog men samtidigt är vår livsstil ett orosmoment där vi globalt sett skulle behöva 3 planeter om alla gjorde som oss.

Vad kan vi då göra?

När det är val kan vi rösta på politiker som värnar om en hållbar utveckling - är du osäker så kolla vad tänkbara kandidater tycker om energi, mat, jordbruk, trafik m.m.
Man kan bryta sina vanor och byta till ekologiska alternativ - ofta är det både bra för hälsa också samt kan vara bra för plånboken dessutom.
Plantera träd är ett utmärkt sätt att hjälpa jorden andas och planterar du i din närmiljö så blir luftkvaliteten ofta bättre dessutom.

Igår var ett spännande TV-program från Vetenskapens värld där de pratade om köttets påverkan på människokroppen och det visade sig att processat kött leder till ökad risk för såväl cancer som sjukdomar.
Och nästa vecka ska det talas om miljövänlig mat - ser vissa paralleller och ska bli intressant att titta på.

Häng med på bloggen och ta del av tips för en mer hållbar utveckling!
/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar