söndag 12 juli 2015

Planetens gränser

Har varit dålig på att lyssna på årets sommarpratare, men idag kom jag ihåg.
Intressant att just idag var sommarprataren Johan Rockström från Stockholm Resilence Center som pratade om miljöfrågor och hur vi ska få till en hållbar utveckling.

Efter programmet följde också en intressant och bra chatt med Johan vilken bl.a. gav följande konkreta tips på vad vi kan göra som planetskötare:

Helene Sjöberg: Vad kan vi görsom planetskötare? Bli vegetarianer, veganer
http://s3.netdialog.se/9_20150710134930_rockstr%C3%B6m.JPGJohan Rockström:
Hej Helene,
tack för din fråga - hur blir vi planetskötare.
jag hann inte riktigt med att svara på den frågan. här några förslag:
1. kunskap! följ kunskapsläget. Bli en ambassadör för den nya berättelse, om den nya visionen om en värld som nu i Antropocen utvecklas inom planetens gränser.
2. gör en egen kolbudget plan. Bestämm att vara på NOLL 2030. du är antagligen på ca 10 ton CO2 / år idag. du har 15 år på dig att gå från 10 till 0. Det är ganska ok som årlig plan. lite mindre än 1 ton minskning per år. Börja med energi och el. Bor du i lägenhet/hus, lyft luren och ändra till Vindkraft/Bergvärme liknande. sedan kasta dig över transporter. sedan konsumtion och mat. se nedan.
3. transporter. inom budgeten - satsa på att förvalta valen på resor. om jag vill göra en långresa, se då till att alla andra resor är hållbara - "du har inte mer plats i din budget!"...
4. Mat! är helt avgörande! försök att äta hålbart. försöka tt slänga mindre. visst, mindre kött bra. men viktigast, vilket kött du äter. djur som betar, bra.
5. konsumtion. försök att minska "prylar" som innehåller mycket olje beroende delar.

några steg...
Johan


Och vi kan vara på väg mot en hållbar utveckling - som nämnts tidigare så ökade inte koldioxidutsläppen 2014.


Håll koll på här på bloggen samt titta gärna in på någon av de 25 bloggar som förändrar världen - finns naturligtvis ännu fler resurser att inspireras av och återkommer i ämnet.

Må bäst.
/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar