söndag 21 juni 2015

Grön ekonomi -> positiv spiral

I dagens DN så finns en debatt-artikel där det talas om cirkulär ekonomi som vägen framåt och i mina öron låter det väldigt klokt. Enligt artikelförfattarna skulle det kunna minska koldioxidutsläppen med 70% och skapa 100.000 nya jobb - känns ju helt klart son en win-win situation eller bättre.

Varför händer det då inte?
Delvis för att politiker tänker opinionssiffror i fyra-års perioder (nästa val) och för att företag är ännu mer kortsiktiga och ofta tänker kvartalssiffror.
Och visst politiker behöver bli valda för att ha inflytande och företag behöver gå runt ekonomiskt för att överleva och komma med gröna nyheter.

I artikeln nämns ett antal gröna initiativ och min känsla är att dessa ökar.
Det behöver dock gå ännu snabbare och det är ett samspel där varje person som konsument kan använda sin konsumentmakt för öka hastigheten i den gröna omställningen. Förändringarna behöver komma både uppifrån, nerifrån, från höger och från vänster.

Jag har ofta perspektivet underifrån och ger förslag utifrån detta synsätt - vill du hjälpa till i omställningen så finns det en del funderingar i olika kategorier redan och fler lär komma.

För jobben, ekonomin, framtiden, barnen...

/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar