tisdag 6 januari 2015

Indisk & Svensk medelklass

Fick nyligen läsa i DN om en växande Indisk medelklass som vill öka sitt välstånd och är väldigt köpbenägna. Enligt artikeln rör det sig om 300 miljoner människor som håller på att öka sin konsumtion.
Säger man Indien till mig så tänker jag förvisso på en hel del positiva saker (förutom god mat) såsom att de verkar äta mycket vegetariskt, vara duktiga på att ta hand om djur och natur samt vara flitiga på att ta till sig nyheter.
Och här kommer vi till det som oroar mig - ska 300 miljoner människor öka sin levnadsstandard avseende hem, prylar, resor och allt annat så hoppas jag att de inte tar efter oss i västvärlden som redan gjort stora delar av denna resa och på ett felaktigt sätt. I Sverige ligger vi över 3 i ekologiskt fotavtryck.

Även om den Svenska rösten i internationella samtal får gott gehör så är det hög tid att vi visar med praktiska exempel att det går att förena ekonomisk utveckling med hänsyn till miljö och klimat - det kallas hållbar utveckling.
Vi kan inte bara berätta hur andra ska eller inte ska göra - dags för ett bilateralt samarbete med Indien, världen har inte råd att de gör som "alla andra".

/Palle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar